top of page
Keresés
  • Szerző képeSalamon Dorottya

A vezetési stílus mint vonzerő - Pályakezdő fiatalok munkahelyválasztási preferenciái


Az újgenerációs álláshirdetési portál, a Zyntern 2020-as friss munkaerőpiaci kutatása szerint a pályakezdők elsőszámú munkahelyválasztási szempontja a vezetői stílus. Érdekes, hogy a fizetés mértéke csupán a lista utolsó harmadában bukkan fel.Több mint 3000 pályakezdő fiatalt kérdezett meg a Zyntern arról, hogy számukra melyek a munkahelyválasztás legfontosabb szempontjai. A TOP3-ba a nyitott, támogató vezetőt, a cégen belüli előrelépési lehetőséget és a változatos, szakmai kihívást jelentő feladatokat sorolták a fiatalok.


Mi alapján választanak munkahelyet a Z generációs fiatalok?


A felmérés több szempontból is rámutat a szervezet- és a vezetőfejlesztés fontosságára. A támogató vezetői kultúra megléte ugyanis meghatározó tényezővé vált már nem csupán a fluktuáció elkerülése, de a fiatal munkaerő megnyerése szempontjából is. Szakterülettől függetlenül nők és férfiak, fővárosi és vidéki válaszadók egyaránt szinte mind ezt jelölték meg legfontosabb kritériumnak.


A felmérés szerint kiemelt szempont továbbá a munkahely által biztosított előrelépési lehetőség. A fenti két tényezőből arra következtethetünk, hogy a fiataloknak is fontos, hogy a kiválasztott munkahellyel hosszútávon tervezni tudjanak.

Legfontosabb pályakezdő munkavállalói preferenciák

A bizalom iránti igényre mutat rá, hogy a harmadik helyen a változatos, szakmailag kihívást jelentő feladatok végzése szerepel. Ezt erősíti a középmezőny elején helyet kapó önálló, felelősségteljes munkavégzés, valamint az igény, hogy a gyakornokokat vonják be a jelentős projektekbe.


Viszonylag előkelő, ötödik helyen végzett a listán a munkával kapcsolatos gyakori visszajelzés is. Az eredmény egyértelműen mutatja, hogy a jól működő visszajelzési kultúrára komoly igény mutatkozik a fiatal munkavállalókban.


Érdekesség, hogy míg a fiatalok körében egyre inkább terjed a környezettudatos életmód, a csomagolásmentesség, a zero waste mozgalom, a felmérés tanúsága szerint a munkahelyválasztásnál a társadalmi felelősségvállalás még nem jelenik meg jelentős szempontként.


Bérigény a pályakezdők körében


A felmérés részletesen vizsgálja a pályakezdők fizetési igényeit. Eszerint a fiatalok általános bérigénye a KSH szerinti átlagbérhez igazodik (249.500.-Ft). Szembetűnő, hogy a nők fizetési igénye 18,5%-kal alul marad a férfiakénál. Ez egyébként nagyjából megegyezik a KSH első negyedéves, valós statisztikai adatival (17%). Eltérés mutatkozik Budapest és vidék viszonylatában is, a vidéki válaszadók átlagosan ugyanis 9%-kal kisebb bérre tartanak igényt.


A legmagasabb bérigényt a műszaki és IT területen végzettek mutatják, itt a válaszadók több mint 30%-ának 300.000.- Ft-nál magasabb az elvárt fizetési igénye. A legalacsonyabb béreket a középiskolai és szakképesítést végzettek után a bölcsész végzettségűek jelölték meg, itt a válaszadók több mint 30%-a nettó 200.000.-Ft. alatti összeget adott meg.Munkáltatók és koronavírus


A felmérés megkérdezte a fiatalokat a legnépszerűbb munkáltatókról is. A pályakezdők listáján a Google szerepel az első helyen, őt követi a Bosch, majd a Telekom.


A felmérés egyúttal vizsgálta a koronavírus pályakezdőkre gyakorolt hatását. Az eredmény nem rózsás: a válaszadók mintegy 27%-a vesztette el tavasszal a munkáját, 15%-uk pedig jelezte, hogy fizetését csökkentették.

A Zyntern javaslata szerint a Z generáció megszólításához elengedhetetlen a munkahelyek részéről a vezetők képzése annak érdekében, hogy a generációs különbségeket megfelelően át tudják hidalni, a kommunikációs félreértéseket kiküszöbölhessék, és hogy a fiatal kollégák motivációját fenn tudják tartani. Ez utóbbihoz szükséges az előrelépési lehetőségek megléte, és azok megfelelő kommunikálása. Érdemes már a gyakornokoknak is tudatosan teret biztosítani az érvényesülésre, hiszen ők azok, akik friss ötleteikkel innoválni tudják a cégeket.

A teljes felmérés eredményeinek összesítő riportja innen letölthető.

47 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page