top of page
Keresés
  • Szerző képeODInspire

COVID-válság: Hogyan érintette eddig a magyar piacot és mi várható a gazdaságban?

A Szervezetfejlesztők Magyar Társasága által szervezett szeptember végi online rendezvény keretében Chikán Attila közgazdász professzor tartott érdekfeszítő előadást Versenyképesség a COVID közben és után címmel. Az előadás a hazai gazdasági helyzet szempontjából mutatta be a 2020-as év nem várt kihívásait, beszélt a jövőben várható gazdasági tendenciákról és arról is, hogy mit tehetnek a vállalatok versenyképességük megtartása érdekében a jelenlegi helyzetben.


Míg a 2019. év végi kutatások azt mutatták, hogy a cégvezetők stabilnak, könnyen tervezhetőnek látták a gazdasági környezetet, elégedettek voltak a teljesítménnyel és alapvetően pozitív kilátásokkal néztek a 2020-as esztendő elé, a koronavírus nem várt felbukkanása alapjaiban állította feje tetejére a jövő évvel kapcsolatos terveket és várakozásokat.


Bár a professzor szerint a magyarországi válság nem a járvánnyal kezdődött, a vírushelyzet kétségkívül hirtelen és fájdalmasan irányította rá a figyelmünket a gazdaság legérzékenyebb pontjaira (elsősorban az egészségügy és az oktatás helyzetére). A vállalkozások szempontjából olyan egyidejű kereslet- és kínálatcsökkenés zajlott le világszinten egyik napról a másikra, amire korábban sose volt példa. A jelenlegi kalkulációk alapján éves szinten a GDP 6-7%-os visszaesésére számíthatunk, az ipari termelés pedig a 15 évvel korábbi szintre csökken. Míg a 2019-es hazai kutatások munkaerőhiányról számoltak be, az elmúlt hónapokban 200.000 munkahely szűnt meg Magyarországon.


Bár a vírus második hulláma során a kormányintézkedések fókusza az egészségvédelemről a gazdaságvédelem irányába látszik eltolódni


, a gazdasági előrejelzések nem számítanak gyors kilábalásra. 2021-re ugyan szerény növekedést prognosztizálnak, ám azt is csak a 2020-as évhez képest, tehát összességében 2021-ben is bőven alatta maradunk a koronavírust megelőző évek gazdasági szintjének.

Mit tehetnek ebben a helyzetben a vállalatok versenyképességük megtartása érdekében?


Gazdasági válság során a versenyképesség megtartásának egyik kulcs faktora rendszerint a likviditás, amit a jelen helyzetben is első helyen említett Chikán professzor. Fontos emellett az üzleti modell újragondolása, hiszen a piac változásaihoz aktívan alkalmazkodni kell. Jelentős szerepet kaphatnak a sikeresség szempontjából az IT fejlesztések, és elkerülhetetlenné válik a hatékony távmunka beillesztése a napi működésbe. Jelentős megtartóerőt jelent a már meglévő piaci kapcsolatok gondos ápolása. Kiemelt szerepet kapnak olyan soft skill alapú tényezők is, mint a nyílt belső kommunikáció, a szervezet agilitásának, dinamikusságának fenntartása és a hatékony vezetői működés.


A koronavírus járvány által hozott legfőbb változás az általános bizonytalanság növekedése, és ezzel összefüggésben a bizalom csökkenése makro- és mikroszinten is. Éppen ezért a talpon maradás alappillérei a tudás és a kooperációs képesség iránti kereslet növekedése lesznek. „A sikeresség az alkalmazkodóképességen múlik.” – foglalta össze a professzor.

22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page