top of page
Keresés
  • Szerző képeODInspire

Zökkenőmentes visszatérés az irodába - Post-COVID munkajogi és HR kihívások

Ugyan jogilag még tart a veszélyhelyzet Magyarországon, az oltottság emelkedésével azonban elindult a fokozatos nyitás. Május elején a Kormány visszavonta az otthoni munkavégzésre vonatkozó ajánlását. A szellemi munkakörök tekintetében a legtöbb cég mostanában kezdte meg az irodába való visszatérésre a felkészülést, amely egy rendkívül komplex feladat és számos buktatója van. Mi mindenre gondoljuk a visszatérés megszervezése kapcsán? Hogyan kell felépíteni egy ilyen projektet? HR vezetőként milyen információkkal tudjuk a menedzsmentet támogatni? A 2021. június 29-i ODImpulzus Estünk keretében ezekben a kérdésekben segítünk eligazodni.


Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a pandémia és annak tapasztalatai mentén a foglalkoztatás terén elindult modellváltás olyan kihívások elé állítja a cégvezetőket és a HR-eseket, amelyekre a jogalkotás sincs még teljesen felkészülve. A felmerülő kérdésekre éppen ezért sok esetben a jogszabályok sem adnak egzakt válaszokat. A megoldásokat továbbá nem is elegendő egy jogterületen keresni, a munkajogi kérdéseken túl ugyanis adatvédelmi, adó- és társadalombiztosítási kérdések egyaránt felmerülnek.
A téma továbbá nem szorítkozik a jogi kérdésekre; ettől lényegesen komplexebb és mint ilyen releváns szervezetfejlesztési, válságmenedzsment ismeretet és tapasztalatot, valamint munkavédelmi szakértelmet is igényel. A visszatérés megszervezése tehát egyértelműen egy komoly team munka.


A feladatok sora a menedzsment döntéssel nem ér véget. A HR osztály munkatársai számára bizony még ez után jön a munka oroszlán része. Egy teljes modellváltás – pl. hibrid foglalkoztatásra vagy távmunkára átállás esetén – ugyanis a munkaszerződéseket és a kapcsolódó dokumentumokat is felül kell vizsgálni, szabályzatokat kell frissíteni, vagy új szabályokat kell készíteni. Mindezeket pedig a munkavállalók felé is megfelelően kommunikálni kell.


Az év hátralévő része tehát bővelkedik HR teendőkben. A sikeres visszatérésben, illetve modellváltásban ugyanakkor minden munkáltató érdekelt és ez emeli a HR Osztály jelentőségét, illetve a HR-esek munkájának a megbecsültségét méltó helyre teheti. A sok munka további jutalma, hogy a foglalkoztatás történelmi átalakulásának lehetünk most részesei.


A témában szervezett ODImpulzus Estünkről ITT tudsz részletesebben tájékozódni.20 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page